![](/media/lib/322/n-jelita-87dcc60f661bfab75058447eb4c152ae.jpg)
Barwnik E171 zaburza działanie mikrobiomu
14 maja 2019, 10:01Oznaczany jako E171 tlenek tytanu(IV) - biel tytanowa - występuje w licznych produktach, m.in. majonezie czy paście do zębów. Stykamy się z nim codziennie, a ostatnie badania naukowców z Uniwersytetu w Sydney pokazały, że wpływa on na mikrobiom i może wyzwalać różne choroby, np. raka jelita grubego i nieswoiste zapalenia jelit (ang. inflammatory bowel diseases, IBD).
![](/media/lib/320/n-leniwy-263814f0ad8bed34359bc2fd4349ecd5.jpg)
To wsie napędzają epidemię otyłości
14 maja 2019, 05:54Powszechnie uważa się, że globalna epidemia otyłości jest napędzana przez obszary miejskie. Jednak najnowsze zakrojone na szeroką skalę badania pokazują, że to przybieranie na wadze mieszkańców wsi jest głównym czynnikiem stojącym za tą epidemią.
![](/media/lib/349/n-fagi-8667d9273d7dc72b33694b8ed404c5a5.jpg)
Koktajl ratujący życie
13 maja 2019, 15:05Terapia 3 rodzajami bakteriofagów (wirusów atakujących bakterie) pozwoliła wyleczyć chorą na mukowiscydozę 15-latkę z zakażeniem opornym na antybiotyki prątkiem niegruźliczym Mycobacterium abscessus.
![](/media/lib/349/n-puzzle-e8f1e9d4af9e9b01b67a21d001553b01.jpg)
Czy można wytworzyć jeszcze cięższe pierwiastki?
13 maja 2019, 13:27Naukowcy z Wydziału Fizyki UW oraz z Narodowego Centrum Badań Jądrowych wskazują na możliwość wytworzenia w laboratoriach w niedługim czasie dwóch nowych pierwiastków superciężkich oraz kilku nowych izotopów pierwiastków już odkrytych. W obliczeniach uwzględniających nie brane wcześniej pod uwagę procesy wykorzystano model teoretyczny stworzony w Warszawie.
![](/media/lib/349/n-zurawie-kanadyjskie-41012bf0701ad8e9ae9647792dcc66eb.jpg)
Dzięki ultrafioletowi żurawie rzadziej wpadają na przewody linii energetycznych
13 maja 2019, 11:38Liczebność różnych gatunków żurawi spada na całym świecie. Wielu populacjom zagrażają zderzenia z napowietrznymi liniami energetycznymi. Dotychczasowe techniki znakowania ich, by były lepiej widoczne dla ptaków, nie zawsze dawały pożądane rezultaty. Badanie zespołu Jamesa Dwyera z EDM International pokazało jednak, że zastosowanie źródła światła ultrafioletowego zmniejsza liczbę zderzeń z udziałem żurawi kanadyjskich nawet o 98%.
![](/media/lib/349/n-haszgoto-b993f0576141c9cfe71dd1f70dae5855.jpg)
Instagram zablokuje hasztagi antyszczepionkowców
13 maja 2019, 11:31Instagramowi nie udało się dotychczas zwalczyć treści rozpowszechnianych przez przeciwników szczepień, dlatego serwis postanowił podjąć radykalne kroki w tym kierunku. Jego władze ogłosiły, że będą blokowały hasztagi zawierające fałszywe informacje na temat szczepień, takie jak #vaccinescauseautism, #vaccinescauseaids czy #vaccinesarepoison
![](/media/lib/91/n-wikileaksbillboard2-5f5b0f1ad218dc1c6bd6a431600368bc.jpg)
Szwecja ponownie otwiera śledztwo przeciwko Assange'owi
13 maja 2019, 11:03Szwedzka prokuratura poinformowała, że ponownie otwiera śledztwo ws. gwałtu, jakiego miał się dopuścić założyciel Wikileaks, Julian Assange. Oznacza to, że Szwecja wystąpi z wnioskiem ekstradycyjnym do Wielkiej Brytanii.
![](/media/lib/349/n-kwarc-8fdb9abc769f5021e739eabb458da4ed.png)
Prehistoryczna miniaturyzacja kwarcu dowodem na zaawansowanie społeczeństw
13 maja 2019, 10:11Wzrost użycia kwarcu do produkcji narzędzi świadczy o zaawansowaniu społeczeństw sprzed wielu tysięcy lat, twierdzą autorzy najnowszych badań. Archeolodzy uważają, że kwarc, mimo że jest trudny w obróbce, a prehistoryczne społeczności miały do dyspozycji materiały, z których łatwiej byłoby wytwarzać narzędzia, został wybrany ze względu na swoją symbolikę.
![](/media/lib/285/n-corallium-rubrum-850ae633aaedde53bcea03b9f140fc65.jpg)
W Tunezji udaremniono przemyt korala o wartości 2 mln euro
12 maja 2019, 08:03Tunezyjskie władze skonfiskowały 671 kg nielegalnie zebranego korala czerwonego o wartości 2 mln euro. Pod zarzutem przemytu aresztowano 10 osób.
![](/media/lib/349/n-influencer-470554cd3a0c947597bd92125ca2a46a.jpg)
Fałszywe porady dietetycznych influencerów
10 maja 2019, 14:54Badania przeprowadzone na University of Glasgow wykazały, że 90% influencerów zajmujących się dietetyką i odchudzaniem udziela fałszywych porad. Naukowcy przyjrzeli się tym brytyjskim influencerom, którzy posiadają co najmniej 80 000 fanów w co najmniej jednym medium społecznościowym i zajmują się dietą odchudzającą.